Miten valitaan hyvä pilvipalvelu?

Pilvipalvelu on eittämättä oivallinen apuväline henkilölle, joka käyttää paljon tietokonetta ja tallettaa runsaan määrän kuvia ja tiedostoja. Palveluissa on kuitenkin eroja eikä valinnan tekeminen ole aina ihan helppoa. Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon pilvipalvelua valittaessa? Kerromme pilvipalvelun valintaan vaikuttavista seikoista tällä sivulla.

Tee valinta käyttämiesi laitteiden perusteella

Kun aiot hankkia pilvipalvelun, on aivan ensimmäiseksi tärkeää määritellä, millaisia laitteita pääasiassa käytät kuviesi ja tiedostojesi käsittelyssä, ja millaisissa laitteissa kuvasi ja tiedostosi tällä hetkellä ovat. Jos kaikissa käyttämissäsi laitteissa on sama käyttöjärjestelmä eli alusta, on yleensä helpointa käyttää käyttäjätilin mukana tulevaa pilveä. Windows-laitteilla tämä tarkoittaa Microsoftin OneDrivea ja Apple-laitteita käytettäessä tämä tarkoittaa iCloudia.

Jos laitteesi käyttävät eri käyttöjärjestelmiä, voit silti käyttää Microsoftin OneDrivea tai Applen iCloudia. Myös Drive on hyvä vaihtoehto. Käytettävissä on toki myös monia muita tällaiseen tilanteeseen soveltuvia pilvipalveluja, kuten Dropbox. Osa pilvipalveluista on kuitenkin maksullisia, vaikkakin suurta osaa voi ainakin kokeilla ilmaiseksi rajoitetun ajan.

Valitse hintalaatusuhteeltaan sinulle parhaiten sopiva pilvipalvelu

Pohtiessasi erilaisten pilvipalveluvaihtoehtojen hintalaatusuhdetta on tärkeää miettiä, kuinka suuria tiedostomääriä sinulla on tarkoituksena tallettaa pilvipalveluun. Jos aiot tallettaa esimerkiksi noin 1 000 kännykkäkuvaa, ei sinun vielä kannata hankkia kuukausimaksullista pilvipalvelua. Sama koskee tilannetta, jossa haluat tallettaa muutaman videon. Tällaista käyttöä varten tarvitset yleensä 2-5 gigatavua sisältävän pilvipalvelun.

Jos haluat tallettaa useita tuhansia kuvia, on tilatarpeesi todennäköisesti ainakin 15-20 gigatavua. Esimerkiksi Drive tarjoaa ilmaiseksi 15 gigatavua, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että osa gigatavuista menee muun muassa sähköpostilaatikkoon. Monet tämän kokoluokan pilvipalvelut ovat maksullisia, mutta maksuttomalla Drivelläkin pääsee jo pitkälle. Suurinta tallennustilaa pilvipalveluiden saralla tarjoaa Mega, jonka tallennustila on 50 Gt.

Mieti kuvien ja tiedostojen jakamista pilvessä

Ennen kuin hankit pilvipalvelun, on tärkeää myös miettiä, kenelle haluat jakaa tiedostoja tai kuvia pilven kautta. Jos haluat jakaa kuvia ja tiedostoja läheisten kanssa, valitse pilvipalvelu, joka toimii myös heidän laitteillaan. Kiinnitä huomiota myös valitsemasi pilvipalvelun tarjoamaan yksityisyyteen sekä tietosuojaan ennen valinnan ja ostopäätöksen tekemistä.