Miten voit suojella yksityisyyttäsi käyttäessäsi pilvipalveluja?

Pilvipalvelut ovat eittämättä loistojuttu, mutta monia käyttäjiä huolettaa yksityisyyden sekä tietosuojan varmistaminen pilvipalveluja käytettäessä. Näitä asioita onkin tärkeää miettiä jo sopivaa pilvipalvelua valittaessa. Myös oma suhtautumisesi yksityisyyteesi sekä tietosuojaasi vaikuttaa tähän valintaan.

Jos et ole kovin tarkka omasta yksityisyydestäsi, voit valita minkä tahansa pilvipalvelun

Henkilöt, jotka jakavat muutoinkin reippaasti omia kuviaan ja tietojaan somessa, eivätkä suhtaudu omaan yksityisyyteensä kovin tarkasti, voivat käyttää mitä tahansa pilvipalvelua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että useat pilvipalvelut tekevät mainostajien kanssa yhteistyötä raportoimalla toiminnastasi. Ehkä vielä tärkeämpää on muistaa, että toisinaan haittaohjelmat ovat onnistuneet pääsemään pilvipalveluihin käsiksi. Vuonna 2016 paljastui salasanavuoto, joka on syönyt erään kuuluisan pilvipalvelun mainetta.

Jos suhtaudut yksityisyyteesi ja tietosuojaasi vakavan rennosti, kiinnitä asianmukaista huomiota pilvipalvelun valintaan

Jos olet henkilö, joka on toisinaan huolissaan omasta tietoturvastaan nettiä käyttäessään, mutta taas toisinaan suhtautuu omaan tietoturvaansa melko huolettomasti, kannattaa käyttää hetki aikaa oman pilvipalvelun valitsemiseen. On tärkeää tietää, että pilvipalvelua tarjoavan yrityksen konesalin sekä päämajan sijainnista riippuu maa, jonka lakien nojalla pilvipalvelut toimivat. Luonnollisesti tällä on vaikutusta myös tietosuojaan. EU:n sisällä tietosuojalakeihin on odotettavissa tiukennuksia. Kuitenkin monet suuret kansainväliset pilvipalvelualalla toimivat kansainväliset toimijat saattavat antaa kuluttajille yllättävänkin epämääräisiä tietoja. Tietynlainen salaperäisyys leijuu monen yrityksen yllä. Mainittakoon, että Elisan ylläpitämä Pilvilinna säilyttää dataa Suomessa, jos siis haluaa suosia suomalaista, kannattaa tässä tapauksessa valita Elisa. Muutamat muutkin pilvipalvelut mainostavat olevan eurooppalaisia.

Pilvipalvelut eivät välttämättä sovi kontrollifriikille

Jos suhtaudut tietoturvaasi kontrollifriikin tavoin ja haluat kontrolloida dataasi niin tarkasti kuin suinkin on mahdollista, on ehkä parempi unohtaa pilvipalvelut kokonaan. Tässä tilanteessa kannattaa varmuuskopioida omat tiedostot vaikkapa ulkoiselle levyasemalle tai kovalevylle. Jos haluat varmistaa tietojesi säilyvyyden erityisen varmasti, voit käyttää molempia. Ulkoisen levyaseman tai kovalevyn käytön huono puoli on kuitenkin se, että tietojen jakaminen on niiden kautta huomattavasti vaikeampaa kuin pilvipalveluiden kautta. Tiedot ovat myös vaarassa hävitä, jos laitteet rikkoutuvat tai häviävät. Kannattaakin miettiä, ovatko pilvipalveluiden sisältämät pienet riskit omien tietojen vuotamisesta sittenkään niin suuria, että niiden takia kannattaa jättää pilvipalvelu kokonaan hankkimatta ja käyttämättä.